Czarne diamenty pochodzą z kosmosu

9 stycznia 2007, 13:23

Naukowcy długo spierali się o pochodzenie czarnych diamentów. Doskonale czarne, z wyglądu przypominające hematyt, występują niezwykle rzadko. Swoją barwę zawdzięczają częściowym zmianom struktury krystalicznej, dużej zawartości rozproszonych drobinek grafitu (nie da się ich zauważyć nawet po dużym powiększeniu pod mikroskopem) lub sporej koncentracji jonów azotu. Teraz badacze znaleźli dowody na to, że pochodzą z przestrzeni kosmicznej.



Szaleństwo smaków

15 stycznia 2007, 18:28

Heladeria Coromoto to jedna z najbardziej niezwykłych lodziarni świata. Znajduje się w miejscowości Merida w Wenezueli. Trafiła do Księgi rekordów Guinnessa za sprawą najliczniejszej oferty smaków. Portugalski właściciel, Manuel Da Silva Oliveira, wymyślił ich już ponad 900.


Microsoft pokazuje kod źródłowy

5 czerwca 2015, 10:37

Microsoft otworzył w Brukseli centrum, którego zadaniem będzie udowodnienie, że w kodzie firmowych produktów nie ma tylnych drzwi. Matt Thomlinson, wiceprezes wydziału Microsoft Security, poinformował, że rządy m.in. krajów europejskich, będą mogły sprawdzić kod źródłowy programów produkowanych przez Microsoft oraz uzyskają dostęp do istotnych informacji na temat bezpieczeństwa i zagrożeń.


Karta o pojemności 1GB

Rok Świni na kartach pamięci

19 lutego 2007, 13:35

Tajwańska firm PQI postanowiła na swój sposób uczcić rozpoczęty właśnie chiński Rok Świni. Przedsiębiorstwo przygotowało Limited Fortune Pig Edition Card Drive U510, czyli limitowaną serię kart pamięci związanych z nowym rokiem.


Po co polować na owady, jak ma się nietoperza?

10 lipca 2015, 09:50

Nepenthes hemsleyana, dzbanecznik endemiczny dla Borneo, komunikuje się z nietoperzami za pomocą specjalnych struktur, które odbijają emitowane przez ssaki ultradźwięki.


Pizza ze zwiększoną zawartością antyutleniaczy

27 marca 2007, 10:22

Naukowcy z całego świata nie ustają w wysiłkach, by polepszyć właściwości zdrowotne różnych pokarmów. Po wielu innych teraz przyszła kolej na pizzę. Chemicy żywności z University of Maryland odkryli, jak zwiększyć zawartość antyutleniaczy w cieście poprzez optymalizację metod pieczenia i fermentacji. Opowiedzą o tym na dorocznym (już 233.) spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego.


Pilna poprawka dla Firefoksa

10 sierpnia 2015, 09:48

Mozilla opublikowała pilną poprawkę łatającą dziurę w Firefoksie, która pozwalała przestępcom na wyszukiwanie plików na zaatakowanym komputerze i pobieranie ich na własny serwer.


Zielona herbata© Wikimollicencja: Creative Commons

Co się dzieje po przedawkowaniu herbaty

7 maja 2007, 11:40

Podobnie jak wiele innych rzeczy, zielona herbata jest dobra, ale w umiarkowanych ilościach. Wchodzące w jej skład przeciwutleniające polifenole zapobiegają chorobom serca i nowotworom, lecz po przedawkowaniu mogą uszkadzać nerki i wątrobę.


Słonie urodzone przez zestresowane matki starzeją szybciej i mają mniej dzieci

14 września 2015, 12:12

Słonie, które urodziły się w stresujących sytuacjach, mają mniej potomstwa i szybciej się starzeją.


Blok lodowy na plaży na Islandii© Andreas Tille; GNU/FDL

Globalne ocieplenie mniej szkodliwe niż pyły

10 czerwca 2007, 10:24

Roztapiające się lody Arktyki i Antarktyki to widoczne objawy globalnego ocieplenia. Charlie Zender, klimatolog z University of California uważa, że za topnienie lodów nie jest odpowiedzialne ocieplenie klimatu, ale głównie zanieczyszczenie atmosfery.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy